L’AEI TÈXTILS lidera la primera xarxa d’experts europeus en l’àmbit dels materials tèxtils avançats

El 11 d’octubre es va constituir a Brussel·les la xarxa CONTEXT – European Network to connect research and innovation efforts on Advanced Smart Tèxtils.

La Dra. Ariadna Detrell, Clúster Manager de l’AEI TÈXTILS (clúster de tèxtils tècnics de Catalunya) va liderar la creació d’aquesta xarxa el 2016, juntament amb més de 60 experts d’altres clústers / associacions empresarials, de centres de recerca, d’universitats i d’empreses de 10 països europeus i del Japó. Finalment, la xarxa s’ha constituït com COST Action i començarà a treballar el proper mes de novembre, durant 4 anys.

CONTEXT s’ha creat en el marc de COST (European Cooperation in Science and Technology), el programa europeu més llarg actualment en funcionament. És una plataforma única en què investigadors europeus poden desenvolupar les seves idees i iniciatives en qualsevol disciplina científica mitjançant una xarxa de finançament trans-europea.

El principal objectiu d’CONTEXT és unir esforços a nivell europeu per facilitar la posada al mercat de nous materials tèxtils avançats, reduint l’espai existent entre el món de la investigació i l’empresarial. Aquest objectiu només es pot assolir involucrant en el procés tots els actors de la cadena: les universitats, els centres tecnològics, la indústria i els usuaris finals, tots ells coordinats per una de les principals eines per a contribuir a la millora de la competitivitat i productivitat de els diferents sectors econòmics del nostre entorn europeu: els clústers.

CONTEXT s’estructura en 6 grups de treball; 5 d’ells dedicats a diferents àrees d’aplicació dels materials tèxtils avançats: sector salut / metge, automoció i aeronàutica, protecció personal, construcció i esport / wearables. El sisè grup està dedicat a tasques de difusió i comunicació.

A la reunió de constitució, celebrada a les instal·lacions de COST, van participar més de 40 experts representant els 27 països que formen el Comitè de Gestió de CONTEXT: Àustria, Bèlgica, Bòsnia i Hercegovina, Bulgària, Croàcia, República Txeca, Dinamarca, França, Macedònia, Alemanya, Grècia, Irlanda, Israel, Itàlia, Letònia, Lituània, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, Sèrbia, Eslovènia, Espanya, Suècia, Suïssa i el Regne Unit.

La reunió es va desenvolupar majoritàriament com una sessió de treball en què es van organitzar diverses dinàmiques que van permetre a tots els participants aportar els seus punts de vista i experiències en la temàtica i proposar noves idees i metodologies.

Finalitzades les sessions de treball, es va realitzar l’elecció dels càrrecs principals: Ariadna Detrell va ser triada presidenta i Bruno Mougin, del clúster francès TECHTERA, Vice-president.

L’equip el completen els líders dels 6 grups de treball i els responsables de dues de les principals activitats que es duran a terme: cursos de formació i missions científiques. Aquest últim càrrec l’exercirà Mònica Ardanuy, Professora de la Universitat Politècnica de Catalunya. Felipe Carrasco, Secretari Tècnic d’ATEVAL i secretari general del Consell Intertèxtil Espanyol, ocuparà un altre dels càrrecs principals: Responsable de Relacions Institucionals.

Durant 4 anys, els diferents grups de treball s’organitzaran diverses activitats en diferents països, amb l’objectiu d’esdevenir un hub que combini el coneixement existent i identifiqui problemes comuns per al desenvolupament de nous materials tèxtils, tecnologies de producció i models de negoci.

La reunió va finalitzar amb la presentació del pla de treball de CONTEXT per als propers 6 mesos, a càrrec d’Ariadna Detrell. Una de les principals activitats previstes és una conferència internacional a Barcelona en el primer trimestre de 2019.

CONTEXT constitueix una nova baula per contribuir a l’increment de la competitivitat de la indústria tèxtil europea.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.