Nous acabats en tecnologia de plasma

La tecnologia de plasma constitueix una gran opció per desenvolupar materials amb propietats noves i millorades respectant el medi ambient.

Quins són els objectius d’aquesta línia de recerca?
Aquesta línia de recerca partia amb la intenció d’ampliar coneixements sobre l’ aplicació del plasma en el tèxtil, sobretot en l’ús per a l’eliminació d’olis d’ensimatge (desencolat per plasma); activació superficial per a incrementar la hidrofília, pretractament en processos de tintura per a incrementar el rendiment tintori i, per últim, pretractament en processos d’acabat tèxtil per augmentar la solidesa i millorar la uniformitat.

Quines millores s’han obtingut?
Els tractaments amb plasma són una alternativa a mètodes clàssics per al pretractament de la tintura (augmentant l’ esgotament dels banys i millorant l’ absorció dels colorants), per al pretractament que millora l’adhesió de productes d’acabat, l’activació de fibres inertes per facilitar la seva tintura, els recobriments hidrofòbics o oleofòbics de gruixos nanomètrics i els recobriments multifuncionals.

També s’ha demostrat que els tractaments de plasma augmenten la hidrofòbia dels teixits de polièster, sent molt destacables els efectes quan el gas d’activació utilitzat és l’aire. A més, l’estudi dut a terme evidencia les possibilitats reals de l’ús de la tecnologia de polimerització per plasma en una etapa d’ acabat tèxtil, ja que és possible obtenir recobriments amb forta adhesió a les fibres que pràcticament no es perden durant els rentats.

Qui està treballant en aquesta línia de recerca?
LEITAT

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.