Blog

Milà i Fontanals presenta el Grau Mig en Fabricació i ennobliment de productes tèxtils

Aquest cicle està orientat a formar professionals per a la preparació i conducció dels equips industrials necessaris per a la fabricació de productes tèxtils i moda.

Aquesta competència es complementa amb formació específica en programació CAD/CAM en teixits de punt i en patronatge i assemblatge industrial d’articles tèxtils.

VIES D’ACCÉS
Accés directe al cicle les persones que disposin del graduat en educació secundària obligatòria (ESO), o graduat en Batxillerat però també aquelles que disposin de títols equivalents.

SORTIDES LABORALS
Aquest cicle formatiu permet accedir al món laboral, entre d’altres, com a:
– Teixidor/a
– Operador/a de màquines
– Tècnic/a d’ennobliment tèxtil
– Acabador/a
– Tècnic/a en patronatge
– Programador/a CAD/CAM

Per a més informació del cicle formatiu, cliqueu aquí.

El Tecnocampus llança la tercera edició del programa d’emprenedoria Reimagine Textile en el sector de la moda

El Tecnocampus ha obert el període per presentar candidatures a la tercera edició del programa d’alt rendiment i d’acompanyament per a emprenedors Reimagine Textile. Aquesta iniciativa, finançada per la Unió Europea, forma part del projecte estratègic del mateix nom amb què, mitjançant diverses iniciatives, s’aposta per la indústria tèxtil del Maresme a través de la transferència de coneixement, la tecnologia i la innovació.

El programa s’adreça a emprenedors amb una idea de negoci en el sector tèxtil-moda, oberts a incorporar un component d’innovació i/o tecnològic com a avantatge competitiu. Aquest component pot tractarse d’una nova funcionalitat en el producte, un teixit intel·ligent, tecnologia en teixit, una solució sostenible, un model innovador per relacionar-se amb el client, alternatives TIC en distribució, etc.

Aquesta iniciativa forma part de l’aposta estratègica que fa l’Ajuntament de Mataró per la transformació i modernització de la indústria tèxtil del Maresme, on es concentra gran part de l’ecosistema tèxtil català. El centre tecnològic Eurecat i l’Escola de Teixits de Canet de Mar aportaran la seva experiència en innovació i tecnologia aplicada al producte, i TecnoCampus compartirà el seu coneixement en l’àmbit de l’empresa i l’emprenedoria.

El programa consta de dues fases: en la primera hi entraran quinze participants, que experimentaran de forma evolutiva com la seva idea de negoci es converteix en una proposta clara de valor. Consta de sessions que combinen workshops impartits per mentors especialitzats, testimonis d’emprenedors d’èxit del sector i tutories personalitzades amb experts en negoci. En la segona fase se seleccionaran cinc projectes finalistes que seran acompanyats de forma personalitzada cap al llançament del seu producte al mercat i rebran un full de ruta per l’obtenció de finançament.

Les candidatures es poden presentar fins el 14 de febrer. El programa es desenvoluparà de març a juliol i de setembre a desembre. Els participants podran disposar d’un espai d’ús compartit a les instal·lacions del TecnoCampus per treballar el projecte, i un especialista que els podrà fer el seguiment i donar suport. També entraran a formar part de l’ecosistema Reimagine Textile on es connecten emprenedors, inversors, startups i món empresarial.

Inscripcions i més informació.

VIII MIRADOR DE MERCAT TÈXTIL- PACKAGING: REPTES I SOLUCIONS

El 27 de novembre va tenir lloc, a la seu del Centre Tecnològic Leitat, el Mirador de mercat tèxtil-packaging, organitzat conjuntament pel Clúster del Packaging i l’AEI Tèxtils.

Els miradors de mercat són sessions per a promoure el coneixement entre sectors complementaris; generar networking entre diferents perfils empresarials; i la promoció de nous negocis i projectes d’innovació en col·laboració, impulsats pels clústers. Persones tractores membres dels clústers, treballen en clau d’innovació oberta per co-crear idees de nous desenvolupaments que s’anticipin i donin resposta a les tendències i necessitats dels consumidors.

La jornada va comptar amb la participació de 25 representants d’empreses i organitzacions d’ambdós clústers.

Va obrir la sessió el Sr. Sergi Artigas, del Centre Tecnològic Leitat, President de l’AEI Tèxtils i Secretari del Clúster del Packaging. A continuació, Aleix Fortuny, del Barcelona Institute of Packaging va presentar les principals tendències i reptes de l’envàs i l’embalatge al sector industrial tèxtil.

Seguidament, dues empreses membres de l’AEI Tèxtils, Manufacturas ARPE i FINSA – Filtros Industriales, varen presentar les seves respectives empreses i els reptes relacionats amb el packaging als que han de fer front en la seva activitat industrial i comercial.

Els principals reptes, que es podrien generalitzar a altres empreses del sector, es centren en l’ús de materials d’embalatge més sostenibles (especialment en cercar substituts al PVC) i en millorar i economitzar el packaging per al transport dels productes acabats.

Finalitzades les presentacions, els assistents varen dividir-se en quatre grups per a dur a terme un taller creatiu amb l’objectiu de generar l’aportació col·laborativa de perfils diversos en l’àmbit tant del tèxtil com del packaging, per a donar potencials solucions als reptes exposats.

Per al desenvolupament de la sessió de treball es va utilitzar el mètode SCAMPER (Substituir, Combinar, Adaptar, Modificar, Permutar, Eliminar, Reordenar), una eina que es fa servir per millorar els productes, serveis o processos existents propis o de la competència. El que pretén aquest exercici, és portar a pensar com millorar un producte existent. Aquesta dinàmica ajuda a donar les eines necessàries per gestionar la innovació i generar noves idees. Amb aquest mètode es persegueix una bona base de partida per la definició de nous serveis, productes o processos.

Passada una hora i mitja de discussió, cada un dels grups va exposar les solucions plantejades a la resta d’assistents i es va donar per tancada la sessió.

Des d’ambdós clústers es fa una valoració molt positiva de la sessió, que ha permès posar en contacte empreses amb un reptes determinats i potencials proveïdors de solucions.

La col·laboració entre clústers es converteix en una eina generadora de noves col·laboracions i nous projectes. Un exemple és el cas del projecte en curs Nou producte plàstic fabricat amb residu de la indústria tèxtil dut a terme per les empreses NG Plastics (membre del Clúster del Packaging) i LIASA (membre de l’AEI Tèxtils).

EU-TEXTILE2030 i TEX4IM signen un acord de col·laboració per enfortir la cooperació entre els clústers tèxtils d’Europa

EU-TEXTILE2030, el clúster europeu de materials tèxtils avançats i TEX4IM, el consorci que està revisant l’estratègia d’especialització intel·ligent a Europa de el sector tèxtil-confecció, han signat un acord de cooperació per fomentar l’aliança en les estratègies d’internacionalització i d’inversió regional en el camp dels materials tèxtils avançats en el Europa.

El consorci TEX4IM té com a objectiu la col·laboració entre clústers de el sector tèxtil-confecció en aquelles regions o ciutats europees en què sector té un pes important en la seva economia. Així, es pretén reforçar la capacitat d’innovació, els models empresarials, el coneixement i el nivell de les habilitats entre d’altres factors clau que determinaran el futur de el sector tèxtil-confecció a Europa. El consorci pretén consolidar les competències i aliances en àmbits estratègics com l’agenda prioritzada de la innovació i investigació realitzada per l’ETP, la plataforma tecnològica tèxtil europea.

Aquest acord facilitarà la coordinació i el suport a les empreses europees de el sector de materials tèxtils avançats enfortint la col·laboració dels clústers a Europa.

EU-TEXTILE2030 garanteix la seva continuïtat mitjançant la creació d’una agrupació europea d’interès econòmic

EU-TEXTILE2030, el clúster europeu en materials tèxtils avançats, es va reunir a Lió els dies 21 i 22 de novembre per celebrar l’última reunió de el projecte organitzada per Techtera com a últim pas per tancar el projecte.

El projecte, centrat en la promoció de la internacionalització dels membres de l’clúster europeu, estava en marxa des de desembre de 2017 i ha tingut una durada de dos anys.

La reunió de Lió va servir per revisar el progrés general i els resultats de el projecte, així com per presentar la nova organització europea de materials tèxtils avançats, EU-TEXTILE2030, amb forma legal d’Agrupació Europea d’Interès Econòmic (AEIE).

Sis socis de l’consorci van fundar aquesta nova entitat com a plataforma per a promocionar la internacionalització, la innovació i l’economia circular dins de el sector. El Sr. Felipe Carrasco ostenta la presidència, AEI Tèxtils es fa càrrec de la secretaria, Techtera compta amb la vice-presidència i CLUTEX la tresoreria. D’altra banda, ATEVAL, CS-POINTEX i Sachsen! TÈXTIL estan representats com a vocals a la junta directiva.

La nova Agrupació Europea d’Interès Econòmic és la pedra angular per donar continuïtat i formalitzar la cooperació entre els diferents clústers, que va començar el 2012 amb el projecte TEXTILE2020 i ha evolucionat en el projecte EU-TEXTILE2030.

En aquests dos anys de projecte, EU-TEXTILE2030 ha organitzat multitud d’activitats enfocades cap a la internacionalització, incloent cinc missions empresarials a diferents països: Colòmbia, Sud-àfrica, Israel, Japó i Taiwan. Per a cada missió es va preparar un estudi de mercat identificant les oportunitats que ofereix cada país, es van organitzar trobades amb actors rellevants i es van signar acords de cooperació per promocionar la internacionalització de les empreses europees. Durant les missions EU-TEXTILE2030 va estar present amb un estand conjunt en diverses fires importants a cada país; en Colombiamoda 2018 (Colòmbia), en ATF 2018 (Sud-àfrica) i en Titãs 2019 (Taiwan).

A més d’organitzar missions empresarials, el consorci ha organitzat diversos sessions per fomentar el matchmaking i el networking a Europa. Per exemple, durant Techtextil 2019 a Frankfurt, a la ITMA 2019 a Barcelona i també en l’esdeveniment final de el projecte a Lió, al novembre de 2019. En total, més de 100 empreses van participar en aquestes sessions per identificar i establir noves oportunitats de negoci en el sector de materials tèxtils avançats.

El resultat general de el projecte ha estat molt bo i ha generat que nombroses empreses europees de el sector de materials tèxtils avançats hagin establert noves oportunitats de negoci i cooperació amb organitzacions internacionals. Ara, amb la creació de l’Agrupació Europea d’Interès Econòmic (AEIE), es donarà continuïtat a la col·laboració entre clústers europeus per seguir desenvolupant activitats d’internacionalització per als seus socis a més de noves iniciatives. En els propers mesos, la nova organització EU-TEXTILE2030 AEIE definirà la seva estratègia i activitats per a continuar aquesta propera etapa donant suport a les empreses europees de el sector dels materials tèxtils avançats.

L’AEI TÈXTILS ha estat a Marroc participant al congrés ITMC

Del 13 al 15 de novembre va tenir lloc a Marràqueix el congrés internacional ITMC –
International Conference on Intelligent Textiles & Mass Customisation.

L’ITMC es celebra cada dos anys i és itinerant. Cada edició es celebra en un dels cinc països coordinadors (Bèlgica, Canadà, França, Japó i Marroc). L’organitzador local d’aquesta setena edició va ser l’ESITH (Escola Superior de la Indústria Tèxtil i de la Confecció).

Els dies 13 i 14 de novembre, diversos experts de l’àmbit industrial, acadèmic i governamental, van donar a conèixer noves oportunitats i reptes, aportant estadístiques globals i exemples d’èxit sobre ciència i tecnologia d’avantguarda. Les temàtiques tractades van ser: la manufactura avançada, el confort, els composites connectats, les metodologies de disseny, les eines digitals, l’e-textiles i l’e-commerce, l’educació i la formació, les oportunitats de finançament, l’Internet of things, la mass customization, els teixits intel·ligents i funcionals, la gestió de la cadena de subministrament i logística, i la producció sostenible i el reciclatge.

El darrer dia va tenir lloc, en el mateix espai, la també setena edició del Smart Textiles Salon en el qual es van exposar diversos prototips basats en materials tèxtils.

En el marc del congrés, el dia 14, la Dra. Ariadna Detrell, Clúster Manager de l’AEI Tèxtils, va presentar la xarxa d’experts en materials tèxtils avançats CONTEXT, que lidera. Diversos membres de la xarxa varen estar presents al congrés.

També varen participar a l’ITMC dos membres de l’AEI Tèxtils, el Centre Tecnològic LEITAT i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

LEITAT va presentar el projecte LIFE-FLAREX, a càrrec de la investigadora Nora Boisserée. LIFE-FLAREX és un projecte coordinat per l’AEI Tèxtils, que té com a objectiu promoure la
substitució dels actuals retardants de flama aplicats en processos d’acabat tèxtil per
alternatives més sostenibles.

Per part de la UPC, la Dra. Mónica Ardanuy, va presentar FOSTEX, projecte que lidera i del qual l’AEI Tèxtils n’és soci.

Els integrants del consorci d’aquest projecte van aprofitar aquest congrés a Marràqueix per a dur a terme la reunió de seguiment bianual. El dia 12 es van reunir a Casablanca, a la seu d’un dels socis marroquins, la Universitat Hassan II.

Una setantena de professionals posen el seu talent a disposició del món de la moda

Dissabte 16 d’octubre s’ha celebrat la primera FASHION CHALLENGE DAY a Barcelona.

Una setantena de professionals d’empreses i joves estudiants d’últim any i recent titulats universitaris de diferents especialitats de Catalunya i arreu del mon, han posat el seu talent a disposició del món de la moda donant resposta a uns reptes plantejats per 4 empreses:

  • Com aconseguir les botigues físiques impulsin l’ecommerce i que l’ecommerce augmenti el trànsit a les botigues de Boboli?
  • Com HP pot generar experiències rellevants i innovadores en grans esdeveniments mitjançant productes d’indumentària connectats a Internet?
  • Com impulsar la transformació digital de la plataforma de moda 080 Barcelona Fashion?
  • Com estimular a marques de moda a col·laborar amb professionals freelance mitjançant la plataforma online MatchMode?

Les empreses que han participat en aquesta jornada poden veure reforçada la seva competitivitat mitjançant la incorporació de nou talent, i ho saben. Aquests nous professionals del futur han de complementar i potenciar les capacitats internes dels seus departaments a la vegada que ajudar-los en l’abordatge dels reptes d’innovació, digitalització i internacionalització que afecten al sector del tèxtil i la moda.

La proposta guanyadora presenta una combinació de innovació, empatia en vers el client final, els nens, ha captat l’esperit de la marca i ha fet una proposta de gamificació que ha agradat molt al jurat.

L’equip guanyador s’ha endut un premi de 1.200€ (premi patrocinat pel Clúster Tèxtil-Moda de Catalunya-MODACC) a repartir entre els seus membres: Adriana Stama, ex estudiant de LCI, Aurora Alonso, estudiant del Màster en Direcció empreses de Moda a LCI, Paula Carnicer, de la Universitat de Girona, Patrícia Silva, llicenciada pel Instituto Professional DUOC-UC de Santiago de Chile, i la Maria González, estudiant de màster Fashion Management, de BAU; a més d’una experiència d’un dia a l’empresa del repte guanyador: Boboli.

El jurat ha estat format per membres de les empreses participants i per les entitats que formen part del projecte ACTE TALENT: Marta coca de 080 Barcelona Fashion i cap de l’Àrea de Moda del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya-Generalitat de Catalunya; Joan morera de 080 Barcelona Fashion i cap de la Unitat d’Estudis i Nous Projectes del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya-Generalitat de Catalunya; Míriam Bergmann, fundadora de la startup MATCH MODE; Carlos Lahoz de HP Inc., liderant l’estratègia d’innovació de marques tèxtils mundials Estratègia d’impressió de gran format HP; Sandra Zárate, responsable del negoci Digital a Bóboli; David Garcia director executiu de l’Agrupación Española del Género de Punto i del Clúster Manager de MODACC, i Anna Ribera, responsable del projecte ACTE TALENT, en representació de l’Ajuntament d’Igualada, i adjunta a la vicepresidència d’ACTE.

La jornada ha estat impulsada per l’Ajuntament d’Igualada i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell, l’Ajuntament de Terrassa, l’Ajuntament de Manresa i l’Agència de desenvolupament econòmic del Berguedà en el marc de projectes Innovadors i experimental del SOC.

1a EDICIÓ FASHION CHALLENGE DAY

La indústria de la moda es troba immersa en un procés de profunda transformació. La introducció de noves tecnologies en les diferents fases del negoci, la incorporació de la
sostenibilitat com a element essencial en el futur de la moda i la transformació de les col·leccions cap a experiències emocionalment rellevants per al consumidor són els principals motors d’aquest canvi.

El proper 16 de novembre de 2019 està prevista la 1a Jornada FASHION CHALLENGE DAY, amb l’objectiu de buscar talent jove per crear respostes innovadores als reptes del sector moda.

El Fashion Challenge Day és una sessió d’innovació, oberta a joves de diferents disciplines professionals. Es busquen titulats/des i estudiants de darrer curs de grau i/o postgrau en disseny de moda; enginyer/es tèxtils, químics, industrials, informàtics; titulats en administració d’empreses, màrqueting i comunicació, etc., que aportin el seu talent, treballant en grup, per resoldre els reptes proposats per empreses del sector moda.

Un grup d’empreses promotores, vinculades a les indústries de la moda i el disseny presentaran els seus reptes que es treballaran en grups. També, servirà per a identificar talent emergent i facilitat la seva contractació en cas que sigui d’interès per ambdues parts.

Les empreses i entitats promotores, participants en aquesta primera edició són BOBOLI, HP Inc., 080 Barcelona Fashion i MATCH MODE, els reptes dels quals són:

  • BOBOLI: Com aconseguir que les nostres botigues físiques impulsin l’ecommerce i que l’ecommerce augmenti el trànsit a les botigues?
  • HP Inc.: Com podem generar experiències rellevants i innovadores en grans esdeveniments mitjançant productes d’indumentària connectats a internet?
  • 080 BARCELONA FASHION: Com impulsar la transformació digital de la plataforma de moda 080 Barcelona Fashion?
  • MATCH MODE: Com estimular a marques de moda a col·laborar amb professionals freelance mitjançant la plataforma online?

Els i les participants donaran resposta als reptes plantejats de la indústria de la moda i contribuiran a la innovació del sector; s’aproparan a les empreses del sector de la moda que
poden formar part del seu futur professional; coneixeran persones interessades amb el món
de la moda; participaran en una jornada d’innovació aprenent metodologies de Design
Thinking
i, l’equip guanyador tindrà un “voucher” per desenvolupar la idea guanyadora
col·laborant amb l’empresa.

Aquest projecte, anomenat ACTE TALENT s’emmarca en el Programa d’Innovació en l’Ocupació i promou la detecció i atracció de talent. Aquest projecte està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del Programa de projectes innovadors i experimentals i compta amb el patrocini de l’Ajuntament d’Igualada, Ajuntament de Terrassa, Ajuntament de Manresa, Vapor Llonch-Ajuntament de Sabadell i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, que formen part de d’ACTE, Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees, i la col·laboració de MODACC-Clúster Tèxtil Moda de Catalunya i LCI Barcelona.

El primer Fashion Challenge Day busca talent!

T’agraden els reptes?
Et consideres una persona amb idees innovadores?
Imagines treballar en el sector de la moda?

Si ets estudiant de darrer curs de grau i/o postgrau en disseny de moda; enginyeries tècniques del tèxtil, industrial, química, informàtica; administració d’empreses, màrqueting i comunicació o similars, i creus que pots aportar alguna cosa al món de la moda, busquem el teu talent!

BOBOLI, HP Inc., 080 Barcelona Fashion i MATCH MODE et presenten alguns dels reptes que està afrontant la indústria de la moda a nivell mundial, i particularment les seves organitzacions.

El proper 16 de novembre de 2019 celebrarem la 1a FASHION CHALLENGE DAY.
Què no t’ho expliquin!! Participa, és gratuït!

Tens l’oportunitat que et coneguin grans empreses i col·laborar amb elles, contribuir a la innovació en el sector, i aprendre aplicant una nova metodologia Desing Thinking.

Posa a prova la teva imaginació, lògica, intuïció, raonament i capacitat de treball en equip! La teva idea pot definir la moda del futur!

El projecte ACTE TALENT s’emmarca en el Programa d’Innovació en l’Ocupació i promou la detecció i atracció de talent. Aquest projecte està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del Programa de projectes innovadors i experimentals.

L’AEI TÈXTILS PARTICIPA EN UN WORKSHOP SOBRE TÈXTILS TÈCNICS A BUCARES

Els dies 24 i 25 d’octubre va tenir lloc a Bucarest el congrés internacional TexTech, organitzada pel centre nacional d’investigació tèxtil de Romania, INCDTP.

Més de 30 experts de diferents països van presentar durant els dos dies de congrés. Els temes tractats van ser els tèxtils intel·ligents, tecnologies de fabricació de materials tèxtils ecoeficients, tractaments superficials de fibres i teixits, metodologies de gestió de la qualitat i composites, entre d’altres.

El segon dia 25, en el marc del congrés, va tenir lloc el workshop industrial: Avenços recents en tèxtils tècnics. En aquest esdeveniment, van participar 6 experts internacionals que van presentar projectes relacionats amb la temàtica.

Dos dels projectes liderats per l’AEI Tèxtils, el clúster de tèxtils tècnics de Catalunya, van estar representats al workshop. D’una banda, la Dra. Ariadna Detrell, Clúster Manager de l’AEI Tèxtils, presentar la xarxa d’experts en materials tèxtils avançats CONTEXT. I, d’altra banda, Ine de Vilder, investigadora del centre tecnològic tèxtil belga CENTEXBEL, com a soci del projecte LIFE-FLAREX, va realitzar una presentació del mateix.