Com són i què fan les fibres tèxtils del futur

Les fibres tèxtils del futur són actives, executen una funció i són ecològiques. Són fibres antibacterianes, antifloridura o anti àcars; fibres que incorporen efectes saludables, desodorants o perfumats; fibres que generen o emmagatzemen calor, que protegeixen de les radiacions UV o que són conductores d’electricitat.

També són fibres del futur el cotó orgànic, el bambú, la soja, el blat de moro o les fibres derivades de la quitina, de la proteïna de llet i de l’alginat, així com les procedents del reciclatge.

Per primera vegada, els fabricants de fibres tenen en compte qüestions com la millora de la qualitat de vida del consumidor i el respecte al medi ambient. Així, si fa quaranta anys les innovacions en les fibres tèxtils es van centrar en una millora de les funcions (fibres més resistents, de tacte més suau, etc.), avui es treballa en fibres resistents al foc, amb additius funcionals o que millorin la transpirabilitat.

Aquesta és una de les conclusions de l’estudi Matèries Primeres per al Sector Tèxtil/Confecció. Opcions de Futur, que ha publicat l’Observatori Industrial del Sector Tèxtil/Confecció, en el qual s’indica que a més d’afegir innovació, les fibres sempre hauran de donar resposta a necessitats bàsiques del consumidor com ara la fàcil cura, el preu i els valors ètics.

Segons l’estudi, que han elaborat els centres tecnològics Aitex, Asintec, Cetemmsa i Leitat, els objectius actuals dels fabricants són tres. En primer lloc, explotar les capacitats de les fibres que ja es coneixen. En segon lloc, desenvolupar noves fibres que s’adaptin a les condicions de l’entorn. I finalment, crear “fibres súper-mimètiques“, amb reaccions similars a les funcions de les persones.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.