Plasma

El tractament de teixits amb plasma fred reporta propietats específiques que confereixen noves funcionalitats tèxtils. La millora de l’adhesió, la coloració i la hidrofília són algunes de les seves virtuts.

Què és?
El plasma és un gas parcialment ionitzat compost d’electrons, ions, fotons, àtoms i molècules de gas en qualsevol estat d’excitació. L’estat de plasma presenta una càrrega elèctrica neta nul•la.

N’hi ha de diferents tipus. El tractament de superfícies tèxtils es fa emprant plasma fred. Segons la pressió a la zona on es genera, pot ser plasma de baixa pressió (o de buit) o plasma atmosfèric.

Qui està treballant en aquesta tecnologia?
LEITAT

Com actua?
Els processos de grafting i de polimerització per plasma confereixen noves funcionalitats als tèxtils mitjançant la incorporació de compostos amb propietats específiques. Els efectes de sputtering i de etching intervenen en processos de neteja superficial de les fibres tèxtils.

Els efectes de modificació superficial tenen lloc al reaccionar químicament els components més reactius dels gasos generats en el plasma (principalment els radicals lliures) amb les molècules presents en les capes més superficials dels substrats tèxtils.

Per a què serveix?
Els tractaments amb plasma de buit amb gasos no polimeritzables han millorat propietats com la hidrofília, el laminat, la coloració, l’adhesió i els recobriments.

Quins avantatges suposa?
Pot substituir gran part dels tractaments químics en humit convencionals.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.