Gran èxit de la missió del clúster europeu de materials tèxtils avançats EU-TEXTILE2030 a Colòmbia

EU-TEXTILE2030, el clúster europeu de materials tèxtils avançats, ha estat a Colòmbia, del 23 al 27 de juliol de 2018, en la seva primera missió empresarial.

La missió s’ha desenvolupat en paral·lel a la participació en Colombiamoda 2018 + Textiles2 a Medellín del 24 al 26 de juliol. Colombiamoda + Textiles2 és una de les fires més grans de la indústria tèxtil a Amèrica Llatina, amb més de 21.500 participants de 56 països.

EU-TEXTILE2030 ha estat present a la fira amb un estand de 27m2, localitzat al Pavelló Verd a la secció de Textiles2, dedicat als tèxtils tècnics. A l’estand s’han exposat més de 30 productes innovadors d’empreses membres dels 7 clústers que conformen EU-TEXTILE2030.

A la missió han participat directament abril clústers europeus de tèxtils tècnics: l’AEI Tèxtils (Catalunya), líder de la missió, Techtera (Auvergne-Rhône-Alps), Up-Tex / Clubtex (Hauts-de-France) i Clúster Tèxtil de Portugal. Al costat dels representants dels clústers, 16 empreses han participat en la missió, dues d’elles membres de l’AEI Tèxtils.

Durant la missió, s’han mantingut diverses reunions amb diversos stakeholders del sector a Colòmbia: clústers, associacions empresarials, centres d’investigació i iniciatives governamentals relacionades. També s’han realitzat diverses visites a centres de referència.

El primer dia de la missió, el grup va visitar el departament tèxtil de la Universitat Pontifícia Bolivariana, que disposa d’unes àmplies instal·lacions dedicades a la indústria tèxtil.

El dia següent, a la fira, es va mantenir una reunió amb INEXMODA, els organitzadors de la mateixa, per debatre sobre el futur del sector a Colòmbia, així com oportunitats per establir col·laboracions futures per a la millora del sector.

El tercer día, EU-TEXTILE2030 participó en reuniones con los principales actores de la Mesa Textil de Colombia: el SENA (Servicio Nacional de Aprendizaje) y ACOLTEX (asociación nacional de técnicos textiles de Colombia).
Además, el consorcio fue invitado a presentar las diferentes iniciativas que se llevan a cabo en las diferentes regiones europeas en el grupo de trabajo textil nacional que organizó el Programa de Transformación Productiva del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo del gobierno colombiano junto con la Red Clusters Colombia donde coincidieron más de 20 clústeres e iniciativas de toda Colombia.

El cuarto día se visitaron las instalaciones de la empresa Fabricato, el mayor productor de tejidos de denim de Colombia. Tras esta visita, el grupo se desplazó a las instalaciones del SENA para realizar un tour a los diferentes laboratorios de caracterización textil.

El último día, los representantes de EU-TEXTILE2030 se reunieron con el equipo directivo de RUTA N, la agencia local de dinamización de la innovación, y visitaron las instalaciones del centro nacional de nanotecnología. Por la tarde, el equipo visitó la empresa ExpoFaro especializada en confección y acabado de jeans y principales productores para marcas como Diesel y Levi’s.

EU-TEXTILE2030 també va participar en les conferències paral·leles a la fira, en l’anomenat Pavelló del Coneixement. Josep Casamada, Project Manager de l’AEI Tèxtils, va impartir, en un fòrum de més de 1.000 experts, la conferència: Sostenibilitat i economia circular: oportunitat per incrementar la competitivitat de la indústria tèxtil. El contingut de la conferència es va centrar en una presentació del clúster, exemples d’economia circular aplicats per algunes de les seves empreses associades, com Manufactures Arpe o SEAQUALTM, aquesta última produeix fils de polièster reciclats provinents de residus plàstics del fons marí, de la qual ANTEX és un dels promotors. Finalment, va presentar els diversos projectes que el clúster està duent a terme en aquest àmbit, com són els projectes europeus MIDWOR-LIFE o LIFE-FLAREX, entre d’altres.

A continuació, Karine Wallois, d’Up-Tex / Clubtex, va presentar el projecte europeu RETEX, en què el clúster participa i que té com a objectiu integrar l’economia circular en el sector tèxtil, mitjançant el reciclatge i l’ecodisseny.

Conferències completes

Entrevista a Josep Casamada al canal Youtube de la UPB, coorganitzador costat de INEXMODA del Pavelló del Coneixement

EU-TEXTILE2030 valora molt positivament la missió, que ha permès a les empreses participants explorar el mercat colombià, i els contactes realitzats, dels quals es preveuen que derivin aliances estratègiques per als clústers i els seus membres.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.