Un projecte tèxtil innovador investiga com millorar la roba del personal d’extinció d’incendis

El projecte SoS Tèxtil té com a objectiu la investigació i el desenvolupament de materials, estructures i acabats tèxtils, així com el disseny de peces de roba, per a oferir solucions globals de protecció del foc per a personal del servei d’extinció d’incendis i salvament. 

En el marc del 19è Congrés de l’Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya, Sasatex Española, que lidera el projecte, va presentar-ne un avenç dels resultats de la recerca, orientada a aconseguir una millora de l’equilibri entre la protecció, el confort i la funcionalitat de la roba d’aquests professionals, optimitzant les característiques dels materials tèxtils emprats en la confecció.

Per aquest fi s’han estudiant diferents composicions de fibres, estructures, acabats i laminats de teixits i dissenys de confecció, cercant un concepte d’indumentària modular en la qual les successives capes de productes tèxtils aportin uns elevats nivells de protecció al calor convectiu i radiant, mantenint la transpirabilitat i facilitat de moviment.

A més de Sasatex Española, set empreses catalanes formen part del consorci que duu a terme aquest projecte:  Industrial Estambrera, S.A., Manufactures Industrials de Tortellà, S.A. (MITSA), Marc Soler Tèxtil, S.L., Marina Tèxtil, S.L., Modacolor, S.A. i Tints Quadrada, S.A. Totes elles són membres de l’Agrupació d’Empreses Innovadores Tèxtils, el clúster català d’empreses de tèxtils d’ús tècnic.

El projecte compta, a més, amb la col·laboració de la mateixa Agrupació com a entitat gestora i del Centre Tecnològic Leitat, el Centre d’Innovació Tecnològica CTF i l’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa (INTEXTER).

Així mateix, l’Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya també participa en el projecte, concretament en l’etapa de valoració objectiva dels prototips de sistemes de protecció desenvolupats.

El projecte està cofinançat per ACC1Ó i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.